HOME.ACTUEEL.OVER ONS.GROEPSFOKKERIJ.AGENDA.LINKS.VRAAG/AANBOD.FOTO'S.CONTACT.
Kop
Copyright
© 2006-2013 Boersma Computers & Multimedia. Het beste te bekijken in een schermresolutie van 1024 x 768. Disclaimer
Groepsfokkerij
Fokken is kiezen voor de betere dieren uit de kudde, dit betekent dat steeds gebruik gemaakt wordt van de beste rammen en de beste fokooien, op basis van indexen voor vruchtbaarheid en groei. Voor een snelle en efficiënte genetische vooruitgang is het belangrijk om steeds de beste ooien bij elkaar in een groep te krijgen. In een samenwerkingsverband is dit te realiseren.
Het kernfokbedrijf loopt genetisch voorop en levert de rammen aan de deelnemende vermeerderingsbedrijven. Op deze manier komen de rammen met de gecontroleerde genetische vooruitgang snel ter beschikking aan de fokkerij.
Van groot belang is dat de deelnemende bedrijven zich betrokken voelen bij de groepsfokkerij. Op deze manier levert het groepsfokkerijsysteem vergeleken met een individueel systeem een foktechnische vooruitgang op van 10 à 15 procent op jaarbasis. Het grote voordeel is dat steeds de beste rammen direct beschikbaar komen voor de leden.
Op het kernfokbedrijf zijn ongeveer 300 Blessumer fokooien aanwezig. Deze dieren zijn nakomelingen van de ingezette Vlaamse rammen op speciaal voor dit project geselecteerde Texelse stamboekooien. In totaal zijn in 1988 en 1989 ruim 1.500 zwoegervrije Texelse stamboekooien gedekt door een Vlaamse ram. Met de ooilammeren uit deze kruising zijn destijds het kernfokbedrijf en de eerste vermeerderingsbedrijven bevolkt.
4-ling